Novinky

        • Medzníky 2. svetovej vojny - okresné kolo
          • Medzníky 2. svetovej vojny - okresné kolo

          • Víťazný deviatacky tím zo školského kola vedomostnej súťaže “ Medzníky 2. svetovej vojny” v zložení žiakov z 9. A - Šimon D., Filip B. a Michal O. - sa v utorok 14. 5. 2024 zúčastnil okresného kola. Porovnať vedomosti si mohli s ďalšími ôsmimi tímami v písomnom teste. Organizátormi bol Slovenský zvaz protifašistických bojovníkov v Prešove. Okrem získania nových poznatkov o regionálnych dejinách a oslobodzovaní Slovenska museli preukázať vedomosti o SNP, nakoľko v tomto roku oslavujeme jeho 80. výročie.

            PaedDr. S. Havlíková

        • Jazykovo-plavecký výcvik
          • Jazykovo-plavecký výcvik

          • V dňoch 29.4. – 3.5.2024 sa žiaci VI.D, V.D a V.B zúčastnili jazykovo – plaveckého výcviku v Novej Lesnej, kde sa pod vedením Mgr. D. Petrušovej a Mgr. R. Kunsta učili a zdokonaľovali v plávaní rôznymi štýlmi.

            Mgr.  L.  Bednárová a Mgr. R. Padová pripravili zábavné aktivity na upevňovanie a zdokonaľovanie slovnej zásoby v anglickom jazyku hravou formou.

            Voľný čas mali žiaci vyplnený hraním futbalu, bedmintonu, frisbee a biliardom.

            Večery boli venované športovým aktivitám, utužovaním kolektívu, zábavnou aktivitou „Izba baví izbu.“.

            Na záver výcviku žiaci tvorili projekty a po náročných dňoch plávania boli odmenení tryskami a perličkami.

            Z pohľadu žiaka:

            I got better at swimming and I ate snacks. It was fun. The food was good and I saw mountains with a little bit of snow on top. The temperature was cold because we were right next to Poprad. After dinner our room took rackets and played badminton outside. We also had the court marked with sticks. There were activities in the pool and we had English. For example: we had to find some circles from the water, and one always got out. We also had an activity called „ Izba baví izbu“ It was really fun. Everyone had a program. In the English lessons we had lots of fun activities. We had two swimming and two English lessons every day. Two in the morning after breakfast and two afternoons after passive break. The hotel also had very good icecream. You could chose between caramel, chocolate and strawberry. There was also air hockey, table football and billiard which we could all play. We also had a competition of who can make the best logo for their room. Unfortunately, out room didn´t make it to top three. In the backyard where we played badminton there was also a football court with two nets. There was also a slide and a swing. The first day our room and a few other people played with Nerf guns. As we expected, we lost a lot of nerf darts. After we came back from outside, we had plenty of time left because we had to go to sleep and be quiet at 10pm. Basically, we had a lot of fun and I enjoyed it really good.

            Ján K. VI. D

        • Výsledky volieb do Rady školy
          • Výsledky volieb do Rady školy

          • V dňoch  13.05 - 14.05. 2024 sa konali na našej škole voľby do Rady školy. Členmi Rady školy pri ZŠ Československej armády sa na najbližšie obdobie 4 rokov stali :

            1, Mgr. Renáta Padová

            2, Mgr. Katarína Sopková

            3, Zuzana Kožárová

            4, Mgr. Lucia Švedová

            5, MDDr. Jana Poľačeková

            6, Mgr. Natália Príhodová

            7, Ľubomír Veteráni   

            8, Ing. Richard Drutarovský

            9, Mgr. Jarmila Kutajová

            10, Mgr. Igor Hodžia

            11. PaedDr. Mária Majirská

            Všetkým novozvoleným členom srdečne blahoželáme a prajeme  úspešné rokovania.

        • NATUR-PACK súťaž so Samom
          • NATUR-PACK súťaž so Samom

          • Pri príležitosti Svetového dňa recyklácie (18. 3. 2024) OZV NATUR-PACK vyhlásilo kreatívnu súťaž pre školy s motívom Sama – nového maskota spoločnosti NATUR-PACK. Samo, medvedík čistotný, je dobrý, priateľský, láskavý, šikovný, veľmi rýchly, a to aj vďaka jeho superrýchlemu kontajneru, na ktorom sa raz-dva dostaví všade tam, kde potrebujú jeho pomoc. Témou tohtoročnej súťaže sú ODPADY V PRÍRODE. Záštitu nad súťažou prevzdal hudobník a spisovateľ detskej literatúry Branislav Jobus, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.

            Do tejto súťaže sa zapojili aj žiaci Ella O., Adrián D. a Lenka G. zo 4.D triedy so svojimi výtvarnými prácami. Držíme im prsty, aby uspeli.

        • Fans zóna vo vestibule školy
          • Fans zóna vo vestibule školy

          • Cele Slovensko žije MS v hokeji a preto sme ani my na hodinách výtvarnej výchovy nezaháľali a so žiakmi hokejových tried vytvorili skutočnú fans zónu vo vestibule našej školy. Verím, že tak ako sa žiakom darilo kresliť a maľovať na výtvarnej, sa bude rovnako dariť aj našim chlapcom na MS v hokeji. Držme im preto všetci silno palace 🇸🇰🏒🙏

            Mgr. Oboňová

        • Triedne aktívy
          • Triedne aktívy

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na triedne aktívy spojené s voľbou do Rady školy, ktoré sa uskutočnia v pondelok 13.5.2024 o 16.00 hod. v jednotlivých triedach.

        • Prijímacie skúšky - jazyková trieda
          • Prijímacie skúšky - jazyková trieda

          • Prijímacie skúšky sa budú konať 21. mája 2024 o 9.00 hod. v budove ČSA 2. Môžu sa ich zúčastniť žiaci štvrtého ročníka, ktorí nemajú v úmysle študovať na osemročnom gymnáziu. Je nutné vypísať prihlášku, ktorú nájdete v tomto linku https://zsarmpo.edupage.org/register/. Podpísanú prihlášku odovzdajte triednym učiteľom alebo adresujte vedeniu ZŠ.

            Prijímacia skúška z anglického jazyka bude pozostávať z testu, ktorý sa skladá zo štyroch častí. Časový limit na vypracovanie testu bude 45 minút.

            Prvá časť testu bude počúvanie s porozumením. Žiaci si vypočujú jednoduchý text a vypracujú úlohy k danému textu. Nasledovať bude čítanie s porozumením, kde si žiaci prečítajú text a zodpovedajú úlohy. Všetky úlohy budú podobné tým, ktoré sú v učebniciach Family and Friends 1 a 2. Ďalej bude nasledovať text zameraný na gramatiku /sloveso to be, to have got, there is, there are, tvorenie záporu a opytovacích viet s DO a DOES/ a slovnú zásobu /učebnica Family and Friends 1 a 2/. Posledná časť preverí schopnosť odpovedať na otázky zamerané na informácie o sebe.

            Na prijímacie skúšky je potrebné doniesť farbičky a negumovateľné pero.

        • Zbierka Modrý gombík
          • Zbierka Modrý gombík

          • Milí  žiaci!

            Tento rok sa uskutoční už  18. ročník Zbierky MODRÝ GOMBÍK, ktorá bude prebiehať aj na našej škole v dňoch 13. 5. 2024 – 19. 5. 2024. 

            Milióny detí zaspávajú každý večer hladné. Vojny, klimatická kríza a prírodné katastrofy, za ktoré deti nemôžu, spôsobili, že ich taniere ostávajú prázdne. Výnos z tohtoročnej zbierky bude venovaný deťom, ktoré žijú v humanitárnych krízach a ich životy sú ohrozené nedostatkom jedla a vody.

            Budeme veľmi radi, keď sa zapojíš do tejto zbierky aj Ty, nielenže naša škola pomôže deťom v núdzi ďaleko za našimi hranicami, ale si aj vyskúšaš zbierkovanie pre dobrú vec a naučíš sa niečo o krásnej misii UNICEFu. Prostredníctvom výživových programov UNICEF zachraňuje milióny detských životov. Z podvýživy dokáže vyliečiť až 99% detí.

            https://www.unicef.sk/clanky/717-zbierka-modry-gombik-2024/

        • Deň s hasičmi
          • Deň s hasičmi

          • Dňa 10.5 2024 sa na 1.stupni uskutočnila akcia pri príležitosti Dňa sv. Floriána. Hasiči pod vedením pána Dubravského predviedli žiakom hasičské vozidlá, ktoré si deti mohli pozrieť z vnútra a vyskúšať si aj hasičský výstroj. Dozvedeli sa ako využívajú hasiči tieto autá. Žiakom sa akcia veľmi páčila. Ďakujeme.

            Mgr. Ľ. Tartaľová

        • Matematická olympiáda- okresné kolo
          • Matematická olympiáda- okresné kolo

          • Dňa 3.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády na ZŠ Mirka Nešpora, v ktorom boli úspešní riešitelia naši žiaci:

            6.ročník -    1.miesto –      Hana P. - trieda 6.A

            7.ročník –   12. - 16. miesto  - Alex B.  – trieda 7.A

                                                                 Filip V. – trieda 7.A

                                                                 Ján A.  ­- trieda 7.A

            8.ročník -     3. miesto -    Rastislav F.  -  trieda 8.A

            Žiakom gratulujeme k veľmi peknému umiestneniu a za  prípravu ďakujeme pani učiteľke I. Vrškovej.

        • Po stopách Ľudovíta Štúra
          • Po stopách Ľudovíta Štúra

          • Dňa 7. 5. 2024 sme sa zúčastnili na zaujímavej exkurzii s názvom Po stopách Ľudovíta Štúra.  Prvou zastávkou na dobrodružnej ceste bolo mesto Modra. Tu sme navštívili Múzeum Ľudovíta štúra, dozvedeli sme sa o jeho láske k Márii Pospíšilovej, ktorej podobu sme obdivovali na dvoch portrétoch. Navštívili sme aj izbu, v ktorej Ľudovít Štúr opustil náš svet, v ktorom zanechal odkaz žijúci dodnes. Poslednou zastávkou bol mestský cintorín. Tu sme pri pomníku Ľudovíta Štúra zapálili symbolicky sviečky, ako vďaku za jeho celoživotné dielo.

            Naša cesta pokračovala na hrad Devín. Tu na nás už netrpezlivo čakal známy slovenský bloger Radoslav Hoppej, autor blogu Nie je túra bez Štúra. Ten nás zaujal rozprávaním o živote Ľudovíta Štúra, ktorým rozšíril naše vedomosti o rôzne pikošky. Na Devíne sme si vymýšľali slovanské mená, podobne ako kedysi štúrovci a slávnostne sme zaspievali slovenskú hymnu pri hlbokej studni, v ktorej sa žiacke hlasy ozvenou niesli do hlbín hradu.

            Po nádhernom zážitku z Devína naša cesta pokračovala do historického centra Bratislavy. Začali sme na Námestí Ľudovíta Štúra a pokračovali na Michalskú ulicu. Tu sa nachádza budova, pred ktorou kedysi rečnil Ľudovít Štúr na uhorskom sneme. Pozreli sme si aj dom, v ktorom žil Ľudovít Štúr, kým neodišiel na štúdiá v Halle. Bývali v ňom aj iní štúrovci, napríklad Janko Kráľ, Andrej Sládkovič či Samo Chalúpka. Navštívili sme aj dom, v ktorom  bola redakcia Slovenských národných novín v rokoch 1845-1848, túto skutočnosť pripomína pamätná tabuľa umiestnená na dome. Poslednou zastávkou v našom putovaní bola budova Nového evanjelického lýcea, na ktorej je umiestnená tabuľa so zoznamom 67 významných študentov lýcea, medzi ktorých patril Ľudovít Štúr, ale aj Milan Rastislav Štefánik.  

            Bohatí na nové zážitky a plní nových vedomostí sme sa vrátili domov.

        • Vernisáž a vyhodnotenie komiksovej súťaže Moje nie zlu
          • Vernisáž a vyhodnotenie komiksovej súťaže Moje nie zlu

          • V utorok 7.5.2024 sme sa so žiakmi z 8.E zúčastnili vyhodnotenia komiksovej súťaže Moje nie zlu v DJZ v Prešove. Ocenení boli Michaela D. a Lukáš B. z 8.E triedy, ktorý získal krásne 2. miesto. Obaja vo svojich komiksoch zobrazili dôležité témy, či už boj proti rasizmu alebo boj s vlastným strachom a úzkosťou. Porota v ich tvorbe ocenila nielen originalitu, ale aj výtvarné spracovanie námetu. Obom výhercom srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších tvorivých úspechov.

            Mgr. Andrea Oboňová

        • S úsmevom po Slovensku v ŠKD
          • S úsmevom po Slovensku v ŠKD

          • V dnešnej dobe sa hranice medzi reálnym a virtuálnym svetom stále viac rozplývajú. My sme v ŠKD tento trend využili na to, aby deti spoznali krásy Slovenska bez toho, aby museli opustiť svoju triedu. Využili sme virtuálne prehliadky na dostupných webových stránkach. Navštívili sme prírodné (napr. Slovenský raj) a historické pamiatky (napr. Spišský hrad), deti mali možnosť vybrať si destinácie, ktoré by chceli virtuálne navštíviť. Po virtuálnej exkurzii deti pracovali na tvorivých projektoch, kreslili pamiatky, ktoré videli a vytvárali modely z plastelíny. Deťom sa virtuálne cestovanie veľmi páčilo, bolo to zaujímavé a obohacujúce popoludnie.

            Mgr. Dziaková

        • Turisti na cestách
          • Turisti na cestách

          • Ten deň konečne prišiel...cestujeme do Bojníc, do Múzea praveku a do ZOO. Kto ? Predsa členovia turistického krúžku. Dosť sme sa počas celého roka nachodili pešo, tam sa vezieme vlakom. Aj keď začiatok cesty bol veľmi skoro – nadránom, nám to nevadilo. Vo vlaku sme sa zabavili, zaspievali, najedli a cesta ubehla rýchlo. V Múzeu praveku sme videli figuríny našich prapredkov, ich príbytky a kopec iných zaujímavých vecí. Pani učiteľky nám pripravili o praveku kvíz o peknú cenu. Presun do ZOO bol krátky, horeli sme nielen od slnka, ale aj od nedočkavosti. Pozreli sme si zámok, urobili zopár fotiek aj pri Lipe kráľa Mateja, dali sme si obed a hurá za zvieratkami! Bolo ich veľa, pekných a aj smiešnych. Neobišli sme ani stánky so suvenírmi a maškrtami. Bolo nám super, ale vlak nepočká a tak sme sa podvečer pobrali na vlakovú stanicu . Domov sme prišli vééééľmi neskoro, ale stálo to zato. Ďakujeme našim pani učiteľkám – Molčanovej a Bažantovej, že nám pripravili takýto záver našej turistickej sezóny.                                                                      Členovia turistického krúžku

        • Voľby do Rady školy - pokyny pre rodičov
          • Voľby do Rady školy - pokyny pre rodičov

          • Kandidát za rodičov musí so svojou nomináciou súhlasiť. Návrhy kandidátov prijíma riaditeľ školy do piatku 10.5.2024 buď na emailovej adrese: zscslarmady@gmail.com alebo písomne v kancelárii riaditeľky školy.

            Pri návrhu kandidáta za člena Rady školy za rodičov treba uviesť: meno, priezvisko navrhovaného kandidáta a triedu, v ktorej má navrhnutý kandidát dieťa. Je potrebné priložiť formuláciu: „Navrhovaný moju nomináciu prijal a súhlas je možné overiť na telefónnom čísle xxxx xxx xxx.“

            Len takúto nomináciu za rodičov je možné akceptovať.

            Navrh_kandidata_-_rodic.docx

        • Voľby do Rady školy
          • Voľby do Rady školy

          •                    Základná škola, Československej armády 22, Prešov

             

            OZNAM

             

            Dňa 13.05.2024 sa uskutočnia voľby do Rady školy v priestoroch  ZŠ, Československej armády 22, Prešov.

             

            Rada školy sa ustanovuje voľbou alebo menovaním v počte členov 11 a to nasledujúcim spôsobom:

            1. 2 volení zástupcovia pedagogických zamestnancov školy
            2. 1 volený zástupca nepedagogických zamestnancov školy
            3. 4 volení zástupcovia rodičov žiakov školy
            4. 4 delegovaní zástupcovia zriaďovateľa

             

            • voľba 2 zástupcov za pedagogických zamestnancov sa uskutoční 13.05.2024 o 14:30 hod. v školskej jedálni ČSA1
            • voľba 1 zástupcu za nepedagogických zamestnancov sa uskutoční 13.05.2024 o 15:00 hod. v zborovni ČSA1
            • voľba 4 zástupcov za rodičov žiakov sa uskutoční 13.05.2024 o 16:30 hod. v jednotlivých triedach ZŠ

            V prípade neúčasti nadpolovičnej väčšiny rodičov žiakov sa 2. kolo volieb uskutoční 14.05.2024 od 14:00 do 17:00 hod.  v priestoroch školy.

             

             

                                                                                                                                          Mgr. Ľubica Kohániová

                                                                                                                                              riaditeľka školy

            Volby_RS_-_rodicia.odt

            Volebny_poriadok(3).doc

        • Vyhodnotenie zberových aktivít v školskom roku 2023/2024
          • Vyhodnotenie zberových aktivít v školskom roku 2023/2024

          • Kategória – zber hliníka

            1. miesto- Hana P. 6.A – 8,6kg
            2. miesto – Sofia M. 5.A – 7,75 kg
            3. miesto – Tobiáš B. 2.D

            Kategória – zber SABI viečok

            1. miesto- Štefan M. 6.C – 9728 kusov
            2. miesto- Katarína Dz. 2.B – 5705 kusov
            3. miesto- Simona M. 8.B - 4826 kusov

            Kategória – zber  terapakov  SABI

            1. miesto – Janka P. 5.A - 1195 kusov
            2. miesto – Tomáš V. 5.D - 904 kusov
            3. miesto – Maroš U. 4.C – 711 kusov

             

            Mgr. Adela Krížová

            Koordinátorka environmentálnej výchovy

        • Deň tanca v ŠKD
          • Deň tanca v ŠKD

          • Krásne slnečné počasie vylákalo našich prváčikov na školský dvor, ktorý sa premenil na obrovský tanečný parket. Deti sa nadšene zapájali a so zanietením opakovali tanečnú choreografiu pod vedením pani vychovávateľky Ivky. Dvor bol plný hudby, radosti a smiechu. Deti veselo výskali pri tanci aj pri ďalších tanečných hrách. Aj keď nešlo o súťaž Let's dance, tí najaktívnejší malí tanečníci dostali sladkú odmenu a diplom. Nikto však neodišiel naprázdno – aj ostatných tanečníkov potešila na záver malá sladká pozornosť. Najväčšou odmenou pre všetkých však bolo príjemne strávené popoludnie. Veď pohybu nikdy nie je dosť.

            Mgr. Ivana Puzderová, Mgr. Alena Andreanská

        • Expedícia Medíkovo
          • Expedícia Medíkovo

          • Žiaci našej školy sa zapojili do krásnej súťaže LIDL – EXPEDÍCIA MEDÍKOVO, kde museli pracovať ako usilovné včeličky. Triedy 3.A a 4.B si prešli zaujímavými aktivitami, v ktorých sa dozvedeli veľa zaujímavostí, či už o význame medu, samotnými ochutnávkami, o opeľovaní, alebo priamo pridali ruku k dielu a zhotovili modely včiel a iných kreatívnych výrobkov. Taktiež pracovali s včelím voskom, zhotovovali rôzne domčeky pre čmeliaky – Čmelín. Aktivít bolo neúrekom, no ani to ich nezastavilo a počas minulého týždňa sa s tým hravo popasovali. Tieto aktivity prebiehali počas projektových hodín s ich triednymi p. učiteľkami (Mgr. M. Segľovou a Mgr. M. Bochňovou Šoltésovou). Detičkám to prinieslo obohacujúce infomrácie a najmä krásne triedne zážitky. Už len držíme palce, aby v tejto súťaži „vyhrali“.

            Mgr. Monika Bochňová Šoltésová

        • Čajové popoludnie v ŠKD
          • Čajové popoludnie v ŠKD

          • Naše čajové popoludnie v ŠKD by som veľmi rada zhrnula krásnym citátom.

            „Ak vám je zima, čaj vás zohreje. Ak vám je teplo, čaj vás ochladí. Ak ste smutní, čaj vás povzbudí. Ak ste rozčúlení, čaj vás upokojí.” William E. Gladstone

            Nám veru bolo trošku zima, keďže sa počasie pokazilo, no na našej skvelej nálade nám neubralo. S deťmi sme sa porozprávali o rôznych liečivých bylinkách, z ktorých sa pripravuje liečivý čaj ako napríklad materina dúška, lipa a pod.

            Žiaci mali možnosť ochutnať rôzne druhy čajov: ovocný, zelený, bylinkový, no najväčší úspech je samozrejme v tom najmenej zdravom a to bol granulovaný čajík s malinovou príchuťou.😉

            Povedali sme si, ako sa taký čajík zbiera, suší a nakoniec pripravuje. A zhodli sme sa že najlepší čajík je ten s kamarátmi.

            „Život je ako čaj. Treba ho naplniť po okraj a vychutnať si ho s priateľmi.”

             

            Mgr. Veronika Baluchová

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie